fareyi ilk kez kullanmak!




çocuğunuz 1,5 yaşından itibaren mouse tutabilir ve yaşına uygun programlardan keyif alabilir. ekran karşısında çok uzun kalmamaya dikkat ederek (bu yaşta yalnızca 5-10dakika!), çok hoşuna gidecek siteler ve oyunlar bulabilirsiniz.

herhangi bir sitede ya da aldığınğz cd'de, oyunun hitap ettiği yaş grubuna dikkat edin. yaş küçüldükçe mouse kullanımı minimuma inmekte ve çocuğunuz mouse'u yalnızca sağa sola oynatmakla bile ekrandaki şekillerin hareket etmesini, ses çıkarmasını vs sağlayabilecektir.



fareyi nasıl anlatırım?

öncelikle neden fare dediğimizle başlayabilirsiniz. mouse'u kablosundan tutup hangi hayvana benzediğini sorun, isterseniz şekilli mouse'lardan da satın alabilirsiniz.
mouse'u oyuncak bir arabaya benzetin, hareket ettirin, yürütün. aynısını ona da yaptırın.
daha sonra ekrandaki pointer'i gosterin. mouse'u hareket ettirdikçe onun da hareket ettiğini, aynı hareketleri yaptığını açıklayın.
merak etmeyin, 3-4 yaşa kadar hitap eden oyunlarda veya sitelerde, yalnızca mouse'u hareket ettirmek bile ekranda bir aksiyon olmasına yeticektir.




"click"

bilgisayarla yeni tanışan bir çocuk için en zorlayıcı şey tıklamak ve çift tıklamaktır. öncelikle tıklamayı açıklayın. tık sesinin nasıl çıktığını göstermekle başlayın.
"evet şimdi şu ayıcıgın üzerine gel ve çift tıkla!" işte bu cümle malesef tamamen yanlış.. bu tarz cümleler kurmamaya özen  gösterin. henüz tıklamayı anlatmadıysanız, çocuğun bu cümleden sonra yapacağı, mouse'u ekrana yapıştırıp iki kez vurmak olacaktır.
bunun yerine mouse'u yine oyuncak araba benzetmesiyle yürütüp, pointer'i istediğiniz yerde durdurun. parmağınızla tık yaptığınızda ekrandaki şekle dokunduğunuzu anlatın. zaten ekranda uygun yaş programı açıksa, tıkladığınızda bir ses ya da hareket olacak ve çocuğun hoşuna gidecektir. "ayıcığa dokunalım, bakalım n'apıcak?" gibi..



0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Anne Fare Yakaladım by GeCe